Kaynak Sensörü Neden Mantıklı?

Endüstriyel kaynak alanında da pek çok gelişme yaşandı. Süreç içerisinde kaynak alanında daha yüksek verim sağlayan ve daha az hata yapmasını isteyen makinelere ihtiyaç duyuldu. Bundan dolayı kaynak işlemleri ve robotlar büyük ölçüde gelişti. Üretim endüstrileri, operasyonel maliyetleri azaltmak ve kar marjlarını artırmak için endüstriyel robotlar kullanılmaya başlandı. 

Endüstriyel ortamın rekabetçi tabiatı teknolojik ilerlemeleri talep etmektedir. Özellikle kaynak için keşfedilen kaynak otomasyonu yeni bir boyuta taşıyan çeşitli sensör teknolojileri aracılığıyla elde edilmektedir.

Kaynak Sensörlerinin Özellikleri

Bir sensör iyi bir yazılım ve robot ile birleştirildiğinde otomasyon elde edilir. Genellikle kaynak robotları için kullanılan sensörlerin üç temel işlevi vardır. Bu işlevler:

 

  • Dikiş izleme, 
  • Dikiş bulma, 
  • Parça tarama’dır. 

Ayrıca kaynak robotları hassas dokunma, ark boyunca lazer görüş, hataları tespit etme gibi özelliklere de sahiptir. 

Robotik kaynak, endüstrilerdeki birçok işletmenin üretim süreçlerini dönüştürmektedir. Robotlar, yüksek hacimli üretimde daha yüksek hassasiyet ve tekrarlanabilirlik sağlayarak üretim verimliliğini artırırken, işgücü maliyetlerini de en aza indirmektedir. Ancak zaman zaman parçaların doğru konumlandırılması ve kaynakların doğru bir şekilde yapılması gibi belirli zorluklarla karşı karşıya kalabilirler. İşte burada robotik kaynak sensörleri devreye girer.Robotik kaynak sensörleri, robotların üretkenliğini ve doğruluğunu artırmak için tasarlanmıştır. Kaynak robotları için birçok farklı sensör türü mevcuttur.

Robotik kaynak sensörü türlerinden bazıları dokunma sensörleri, ark sensörleri ve kamera sensörleridir. Dokunma sensörleri, robotların kaynak sırasında en yüksek doğruluk derecesini korumasına yardımcı olur. Kamera sensörleri ise robotların kaynak yapması gereken noktayı bulmasına yardımcı olur. Robot kaynağı için kullanılan temassız sensörler arasında ark sensörleri ve lazer yer değiştirme sensörleri de bulunur:

 

Ark sensörleri, sarf elektrot tipi ark kaynağında, elektrot oluk boyunca örülürken kaynak akımını kontrol etmek veya ark voltajındaki değişime göre torcun konumunu kontrol etmek için kullanılır. Maliyet olarak da ucuzdur.


Lazer sensörler daha hızlı bir şekilde daha fazla bilgiyi algılayabilir ve çıktısını alabilirler. Kaynak hatlarının hızlı izleyici kontrolü için kullanılabilirken gerçek zamanlı olarak kontrol edebilir kaynağı gerçekleştirebilirler. Lazer sensörlerin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biri lazer kaynağıdır. Lazer kaynağı, yüksek hassasiyet sebebiyle pek çok endüstriyel alanda kullanılan bir lazer ışını birleştirme işlemidir. Kaynak için gereken enerji ve yüksek performans sağlanır. Robotik uygulamalarda, yüksek enerjili lazer ışını genellikle esnek optik fiberler aracılığıyla işleme konumuna yönlendirilir. Burada lazer gücü, optik yardımıyla küçük bir odak noktasına odaklanır. Ortaya çıkan yüksek enerji yoğunluğu iş parçasını eritir ve bileşenleri kaynak yapar.

Proses, dar bir kaynak dikişi ve düşük termal bozulma ile yüksek hızda kaynaklanacak malzeme ve bileşenler için uygundur. Çeşitli endüstrilerde yüksek hassasiyetli uygulamalar için kullanılmaktadır.

 

Lazer Sensörün Avantajları

Lazer sensör, belirli uygulamalarda geleneksel kaynak işlemlerine göre birçok avantaj sunar. Lazer kaynak teknolojisindeki son gelişmeler, onu çok çeşitli endüstriyel ortamlarda daha da çekici hale getirdi. Lazer sensör tamamen geleneksel kaynağın yerine geçmezken, bazı parçalar için daha uygundur. Aynı zamanda görüntü teknolojisi avantajı sunar. Optik sensörler için tarayıcı optik yapılandırmaları, tarayıcı kontrolleri ve gerçek zamanlı arabirimler, çok daha karmaşık uygulamalarda lazer kaynağı sağlar. Geleneksel kaynaktan daha hassastır. Hatasız bir kaynak imkanı tanır ve kaynak çözümleri çok yönlüdür. 

Sonuç olarak kaynak sensörleri 21.yüzyılda kaynak endüstrisinde oldukça yaygınlaşmaya ve kullanılmaya başladı. Bunun elbette belli sebepleri var. Endüstri 4.0’nın tarihsel sürecini ve üreticiler üzerindeki etkilerini öğrenmek için “Endüstri 4.0 ve Üreticilere Sağladığı Faydalar” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.