Lazer Kaynağı Uygulamaları ve Avantajları

İyi ve temiz bir kaynak için lazer kaynak tekniği en çok tercih edilen kaynaklardan biridir. Lazer hassasiyeti daha kaliteli kaynağa, daha hızlı üretime ve işlem sonrası düşük maliyete ulaşmayı sağlar. Lazer kaynak, gaz lazerleri, katı hal lazerleri ve fiber lazerleri kullanarak gerçekleştirilebilir. 

Gaz lazerleri, katı hal lazerleri ve fiber lazerler, bir lazer kaynak makinesinde kullanılan en yaygın üç lazer uygulamasıdır. Normalde lazer ışını, lazer kaynak makinesine optik fiberler kullanılarak sağlanır. Tekli fiber kaynak makinaları olduğu gibi çoklu fiber kaynak makinaları da bulunmaktadır. Çoklu fiber kaynak makinelerinde her bir fibere bağlı bir lazer bulunur, her bir fiber ile lazerin gücü artar. Işını makineden ayrılmadan önce bir noktaya yoğunlaştırmak için, genellikle bir odaklama merceği ile birlikte bir kolimatör merceği kullanılır.

 

Lazer kaynak makineleri, tekli fiber veya çoklu fiber uygulamaları şeklinde olabilir. Çoklu fiber kaynak makinelerinde fiber bir lazer kaynağı gerçekleştirir. Bu sayede daha yüksek bir güç yoğunluğu sağlanabilir. Lazer ışınının odaklanması için bir kolimatör merceği ve bir odaklama merceği kullanılır. Kolimatör merceği, ışının paralel hale getirilmesine ve odaklama merceği tarafından daha kolay odaklanmasına yardımcı olur.

 

  • Lazer Kaynak  Teknikleri ve Avantajları

Lazer kaynağı, ısı iletim kaynağı ve anahtar deliği kaynağı olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Isı iletim kaynağı, yüksek kaynak mukavemeti gerektirmeyen kaynaklar için kullanılır ve son kaynağın oldukça pürüzsüz ve estetik olmasını sağlar. Anahtar deliği kaynağı ise lazer ışını metali, temas yüzeyi buharlaşacak ve metalin derinliklerine inecek şekilde ısıtır. 10.000’in çok üzerine çıkan sıcaklıklarla plazma benzeri bir koşulun yaratıldığı bir anahtar deliği oluşturur.

 

Peki lazer kaynağın avantajları nelerdir?

 

  1. Lazer kaynağı çok hızlı bir tekniktir. Kullanılan lazerin cinsine ve gücüne bağlı olarak ince kesitli malzemeler dakikada metrelerce hızla kaynak yapılabilmektedir. Bu nedenle lazerler, yüksek üretkenliğe sahip otomatikleştirilmiş ortamlarda çalışmak için son derece uygundur. 

 

  1. Lazer kaynak daha kalın malzemelerin kaynağı için de kullanılabilir. Bu durumda, lazer anahtar deliği kaynak işlemi tercih edilebilir. Bu yöntem diğer kaynak yöntemlerinde birden fazla geçiş gerektirecek olan bir bağlantıyı tek bir geçişte tamamlayabilir. Bu da üretkenlik kazanımları sağlar. Ayrıca lazer kaynak yöntemi ile kaynak noktası daha küçük ve daha hassas bir şekilde kontrol edilebilir, böylece daha yüksek kaliteli bir kaynak oluşturulabilir.
  2. Lazer kaynağı, neredeyse her zaman otomatik bir süreç olarak gerçekleştirilir; optik fiber, özellikle diyot, fiber ve disk lazerlerden sağlanan ışınlar esnek bir üretim süreci sağlar.

 

  1. Lazer kaynağı, kaynakların yüksek en boy oranıyla yapılmasına olanak tanır. Bu nedenle lazer kaynağı, iletimle sınırlı birçok kaynak tekniği için uygun olmayan bağlantı yapılandırmaları için uygundur. 

 

  1. Lazer kaynak düşük ısı girişi sağlar. Bu düşük ısı girişinden kaynaklanan avantaj ise kaynağın her iki tarafındaki ısıdan etkilenen bölgelerin dar genişliğidir. Bu da ana malzemede daha az termal hasara ve özellik kaybına neden olur.
  2. Lazer kaynak, hem metalik hem de metalik olmayan pek çok malzeme türü için uygun bir kaynak çeşididir. 

 

  1. Lazer Kaynak Uygulamaları

 

Lazer kaynağı, kaynak yapılan parçaların sadece bir tarafından kaynak bölgesine erişim gerektiren temassız bir işlemdir. Lazerler, tek bir noktaya odaklandığında konsantre bir ısı kaynağı sağlayan, dar, derin kaynaklara ve hızlı kaynak hızlarına izin veren yüksek yoğunluklu ışık huzmesi üretir.

 

Lazer kaynağının süreçleri ve uygulamaları, en çok otomotiv endüstrisinde çatı, kapı veya filtre tertibatları gibi otomotiv parçalarını kaynak yaparken lazerlerin düşük maliyetle üretkenliği artırdığı otomotiv endüstrisinde öne çıkıyor.