PROSES ve KAYNAK ÇEŞİTLERİ

Kaynak, iki veya daha fazla parçanın ısı, basınç veya her ikisinin de soğudukça bir birleştirme oluşturarak birbirine kaynaştırıldığı bir imalat işlemidir. Bununla birlikte kaynakta bazı malzemeler belirli süreç ve tekniklerin kullanılmasını da gerektiriyor. Bir sayı, genellikle sözlüklerde bulunmayan ancak mühendislikte yararlı ve tanımlayıcı bir terim olan ‘kaynaklanamaz’ olarak kabul ediliyor. Birleştirilen parçalar ise ana malzeme olarak biliniyor. 

 Peki birleştirmeye yardımcı diğer malzemeler neler?

 Birleşmeyi oluşturmaya yardımcı olmak için eklenen malzemeye bir diğer malzemeye dolgu veya sarf malzemesi deniyor. Sarf malzemeleri genellikle bileşim bakımından ana malzemeye benzer olacak şekilde seçiliyor ve böylece homojen bir kaynak oluşturuluyor. Ancak kırılgan dökme demirlerin kaynaklanması gibi çok farklı bileşime ve dolayısıyla özelliklere sahip bir dolgu maddesinin kullanıldığı durumlar da var. Bu kaynaklar da heterojen olarak adlandırılıyor. 

Peki kaynak çeşitleri ve proses neler? Bu konuya dair merak ettiğiniz her şeyi öğrenebileceğiniz bir rehber hazırladık!

 

    • MIG – Gaz Metal Ark Kaynağı 

MIG, metal atıl gaz anlamına geliyor ve gaz metal ark kaynağı (GMAW) olarak da adlandırılabiliyor. Bu işlem dolgu telinin tabancadan beslendiği ve çevresel kirliliklerden korunmak için koruyucu gazın etrafa atıldığı yarı otomatik, hızlı bir işlem. Telin ucu, kaynağı oluşturmak için dolgu malzemesi olarak eriyen ana metal ile ark oluşturmak için bir elektrot görevi görüyor. Proses ise sürekli bir durumda ve kaynak ihtiyacına göre parametrelerin önceden ayarlanmasını gerektiriyor.

MIG kaynağındaki kalite sorunu, yapıyı zayıflatmak için cüruf ve gözenekliliği içeriyor. Sunulan kaynak sağlam, güçlü ve muazzam bir kuvvete dayanabiliyor.

 

    • Metal Ark Kaynağı 

Buradaki dolgu malzemesi, değiştirilebilir bir çubuk elektrottur. Çubuğun ucu ana metallere temas ettiğinde ark oluşturuluyor. Arkın ısısı, kaynağı yapmak için elektrotun dolgu metalini eritiyor. Sürecin güzel yanı, örtülü kaynak işleminin açık havada ve rüzgar, yağmur gibi olumsuz hava koşullarında da yapılabilmesi.

 

    •  TIG Kaynağı 

Dolgu malzemesi olmadan TIG kaynağı mümkün. Güçlü ark iki metali eritiyor ve birleştiriyor. Kaynağı çevresel kirliliklerden korumak için sürekli bir koruyucu gaz kaynağına ihtiyaç duyulabiliyor. Süreç, boru, bisiklet ve araç üretimi gibi demir dışı metaller üzerinde çalışan endüstriler için oldukça da yaygın. Ayrıca alüminyum, magnezyum ve paslanmaz çelikten yapılmış aletleri onarmak için de uygun.

 

    • Özlü Ark Kaynağı 

FCAW (Özlü Ark Kaynağı ) güç kaynağı her iki kaynak türünü de gerçekleştirebildiğinden MIG kaynağına benziyor. FCAW’nin çekirdeği bir tele sahip ve bu sayede kaynak çevresinde bir gaz koruma bölgesi oluşturuyor. Bu kaynak tipinde herhangi bir harici koruyucu gaza gerek yok. İşlem çok yönlü ve kalın metaller için çalışıyor.

 

    • Gaz Kaynağı/Oksiasetilen Kaynağı

3500 santigrat derecede en sıcak kaynak yöntemlerinden biri. Bir torçtan yakıt gazları ve oksijen karışımı geçtiğinde ısı üretiyor. İşlem nötr alev, karbonlama alevi ve oksitleyici alev olmak üzere üç tür alev içeriyor. Kullanışlı bir çelik silindire doldurulan basınçlı gaz sayesinde de portatiftir. Kullanımı oldukça kolay ve farklı boyutlardaki metaller için çok yönlüdür.

 

    • Plazma Ark Kaynağı

Plazma ark kaynağı 1954’te yeni bir teknik olarak geliştirildi. Bu teknik TIG kaynağına benzer bir yapıya sahip. Küçük bir alanı kaynaklamak için elektrik akımı gazlarla korunan nozulun bir deliğinden geçiyor. Dar bir boncuk şeklinde ilerleyerek güçlü ve hızlı bir kaynak üretiyor.